tisdag 1 mars 2011

Skidvallning

Vallningen vid skid-VM har diskuteras mycket.Jag vet av egen erfarenhet vilken liten skillnad det är mellan fiasko och succe.Här dom svenska vallarna bröderna Olsson som lyckats med norrmännens skidor!
Jag kan inte skryta med att vara någon duktig vallare,ingen ville ha hjälp av mej på vasaloppet!Men jag har fått slita mej igenom många vasalopp,pga. för dåliga skidor,även om jag satsat på de senaste och dyraste vallorna.Dagen innan vasaloppet vallas det hela dagen,och provas och provas igen,och sen på morgonen vasaloppsdagen har vädret ofta ändras,men då är det för sent att valla om!

År 2008 skulle alla använda teip,en vallateip som skulle hålla för alla typ av väder.Klart jag gick på det,fick sedan valla om redan i Smågan,teipen gick inte att få bort så det var bara att valla över,vid varje kontroll.Klart sämsta skidor jag haft


Tacka vet jag mina gamla träskidor av märket Mora-Nisse,grundvalla tjära som i samband med att farsan tjärade ekan fick årets smörjning!Fästvalla var alltid stearinljusstumpar som man hade i fickan för att dom skulle bli lite halvljumma,så att det satt kvar bättre,kommer ihåg man alltid hade bra fäste men aldrig något glid.Berodde förståss på att spantet blivit för dåligt med tiden.4 kommentarer:

 1. - Kommer ihåg det där Mora-Nisse-märket.
  Själv hade jag, om jag minns rätt, ett par som hette SixtenElit. Det var också tjära och stearin som gällde. Men som jag kommer ihåg var det konstant bakhalt. Men det är möjligt att farsan strök på tjäran i fel riktning....:o)

  SvaraRadera
 2. Mina Mora-Nisse skidor kom från skidfabriken AB Tobo bruk i Uppsalatrakten,som ägs elles ägdes av AB Monarkfabriken!

  SvaraRadera
 3. Jag tror ärtsoppa är bäst. Då går det på kullager!

  SvaraRadera
 4. Ja, vallningen har inte varit den bästa i detta skid-VM, men det är nog inte lätt att hitta rätt. Men man kan ju undra vad de sysslar med då de andra nationerna har bra skidor :)
  Jag använde också stearinljus till mina skidor, hade det på pulkan också :)
  Ha en riktigt bra dag!
  /Maria

  SvaraRadera