måndag 2 augusti 2010

Nurburgring

När man besöker Moseldalen och Rhendalen är ett besök på anrika Nurburgring ett måste.Har under många år besökt denna enornt vackra anläggning från 1920-talet.Byggdes först av Hitler som nödhjälpsarbete runt det stora berget och borgen Eifel.Den gamla banan är 2,1mil och slingrar sej runt berget,med många svåra passager.Den andvänds idag endast till nostalgi och flertimmarslopp bil o mc-tester,samt det roligaste=allmänhetens körning,mot en ej så billig avgift!
Här är prislistan.För 20-30 år sedan betalade jag 3 d-mark för ett varv,sen dess har det blivit bra mycket dyrare,men säkerheten är också enormt mycket bättre.Vid en incident dröjer det inte många minuter förrän en säkerhetsbil är på plats för hjälp eller bärgning!

Här trivs jag,campingbordet uppe, lunch är på gång på gasolköket(gulashsoppa och vitt bröd) och allmänhetens åkning pågår med motorcyklar,vanliga bilar, racersportvagnar,allt i en salig blandning!


Ingen prutar på gasen,de flesta kör så fort det går,och lite till!Formel ett kördes här förr,men efter Niki Laudas krasch 1976 ansågs det säkerhetsmässigt var ohållbart att ha en så lång bana,det tog för lång tid att släcka branden i hans bil! Visserligen klarade sig Niki bra men fick ena örat bortbränt,men var tillbaka sex veckor senare,vann 5 lopp detta år och kom 2:a i VM efter att ha avstått sista tävlingen,efter att ha klagat på säkerheten!Ferrari tyckte att han var feg och ville ge honom sparken från Ferrari! Fortsatte ändå i Ferrari och vann VM 1977 men körde sedan framgångsrikt för flera andra stall i några år och vann även sitt tredje VM 1984!



3 kommentarer:

  1. Pressade du Audin till banrekord ?

    SvaraRadera
  2. Nu för tiden är man en åldrande turist som bara har roligt av att titta på de andras fartlekar,men när jag var yngre kokte bromsvätskan efter nåt varv!!

    SvaraRadera
  3. Där skulle det vara kul att köra :)
    Niki Laudas krasch den kommer jag ihåg, ett under att han klarade sig.
    Fina bilder!
    Ha de gott!
    /Maria

    SvaraRadera