måndag 1 oktober 2012

Ölandsbroarna 40 år

 Tänk att det är 40 år sedan Ölandsbron byggdes och tillfartsbroarna som jag var med om!Detta är bron som idag går från nya fotbollsarenan in mot Norrliden.Gubbarna skojar lite inför min kamera!
 Tre av mina arbetskamrater fr.v. snickaren Stig från Mönstreås, armerarna Janne Håkansson från Emmaboda och Lasse Nilsson från Böda
 Här är jag själv 26 år ung,på väg att hämta en låda armeringsklotsar
 Snickarna Stig och Inge Svensson,båda borta tyvärr!!
 Imponerande brovalv i lösvirke och kantbalksknä! Idag kommer färdiga plåtformar vid brobygge!
Lagbas var Leif "kiosken" Andersson från Mönsterås. Tillfartsbroarna var också färdiga till invigningen för 40 år sedan!Det har alltid varit en kamp mellan byggjättarna ABV,numera NCC och Skanska om broarna!Skanska fick den stora bron och NCC tillfartsbroarna.Skanska blandade med vägverkets godkännande saltvatten i betongen och som följd att armeringen rostade upp.Det blev en tvist mellan Vägverket och Skanska,som slutade med att NCC fick uppdraget att gjuta om alla pelare och kantbalkar.Jobbet pågick ända till semestern i år! Ett skrämmande byggfel som varat i40 år och kostat flera hundra miljoner att räta till! Detta skamliga byggfel har tystats ner av alla parter under alla år!Det heter att underhållningsarbeten pågår,men inte varför!

3 kommentarer:

  1. Intressanta fakta om Ölandsbron. Minns när vi "SKMF" hade kongress i Kalmar trol 1970 el 71 så var vi ute i båt och kollade på bygget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brobyggarna på NCC som reparerade bron hade tystnadsplikt att inte berätta hur dåliga pelarna var!!

      Radera
  2. Det är förmodligen samma visa även idag att pengarna är viktigare än kvaliten. Det kan göra en osäker bl.a. beträffande hur står det till i kärnkraftsverken.

    SvaraRadera